Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΣΤΟΜΙΤΩΝ.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ"ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΙΟΥΝΙΟΥ(2011) ΜΕ ΔΥΟ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ!!!
                     Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του "Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας " για την μαύρη επέτειο της σφαγής των Διστομιτών από τους Γερμανούς Ναζί,η "ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ" ανεβάζει δύο θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποιεί μια προβολή ταινίας στο ανοιχτό Θέατρο Μαυσωλείου τιμώντας τα θύματα της αγριότατης σφαγής ,στέλνοντας το μήνυμα ότι <<Η ΤΕΧΝΗ ΕΝΩΝΕΙ>> και προσπερνά τον θάνατο -"ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ" ΝΕΚΡΟΥΣ και ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ  ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ !!!

**********************************************************************************  ************************************************************************





                      Αυλαία με την δραματική κωμωδία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ "ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ" σε σκηνοθεσία του ΤΑΣΟΥ ΣΤΑΘΑ και μουσική από τον ΠΑΝΟ ΜΑΚΟΥΛΗ στις 31 Μαίου 2011-ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.00.

ΠΡΟΒΕΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ" :
**********************





               ********************************************************************************************************************************************************************
 Στις 6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00 στο ανοιχτό Θέατρο Μαυσωλείου Διστόμου  θα προβληθεί η ταινία :
                             "ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" του ΠΑΝΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ 
                   

"ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" του ΠΑΝΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ
 μέ Πρωταγωνιστές τους ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΔΙΑΝΕΛΛΟ-ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ-ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ-ΑΝΕΣΤΗ ΒΛΑΧΟ-ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΟ ΕΞΑΡΧΟ και πολλούς άλλους εκλεκτούς ηθοποιούς!!!ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Ουσία της αξιόλογης αυτής δημιουργίας που τιμήθηκε όχι αδικαιολόγητα με τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι η φρίκη και ο παραλογισμός του πολέμου, που μεγεθύνονται μπροστά μας μέσα από το τραγικό δίλημμα του πατέρα. Η γενική κατάσταση της αρχής, όταν οι Γερμανοί κυκλώνουν το χωριό και συλλαμβάνουν τους τριάντα, είναι ιδωμένη εξωτερικά με μια σχεδόν ψύχραιμη αντικειμενικότητα. Όμως, σιγά-σιγά, το δόκανο κλείνει αμείλικτα γύρω στα κεντρικά πρόσωπα. Η ευθύνη της επιλογής μεταφέρεται διαδοχικά από τους προκρίτους στον πατέρα και στους ίδιους τους γιους, χωρίς να μπορεί κανείς να διαβεί το κατώφλι της. Δεν υπάρχει λύση, ανθρώπινη λύση στο πρόβλημα που θέτει μόνον ο απόλυτος παραλογισμός του πολέμου. Το τραγικό αδιέξοδο έχει τεθεί.


Η επιτυχία της ταινίας βρίσκεται στο γεγονός ότι η ένταση θα κλιμακωθεί από κει και πέρα αέναα, χωρίς συγχρόνως να παραβλέπεται η ρεαλιστική εξέλιξη. Η «διπλή» αυτή δομή, υπερένταση μαζί με ανθρώπινο συναίσθημα και ήθος, οφείλεται βέβαια, σε μεγάλο βαθμό, στο εξαιρετικά ισορροπημένο σενάριο. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης προσέδωσε αυτή την πολύτιμη συνεκτική ουσία, ουμανιστική και μαζί λιτά «λελογισμένη», σε συνεργασία με τον συνσεναριογράφο – σκηνοθέτη. Αυθεντικότητα του πλαισίου, των καταστάσεων, των ανθρώπινων αντιδράσεων και συμπεριφορών, τέλος των διαλόγων. Όλα είναι μελετημένα με συγκινητική ευθύτητα και ειλικρίνεια.


Οι δυο «λευκές» αναμνήσεις έρχονται να προσθέσουν δραματικά μια εύστοχη πίκρα στο παρόν, με τη γεύση μιας ζωής οριστικά χαμένης. Η σκηνοθεσία του Γλυκοφρύδη, στιβαρή, σταθερή αλλά και οικονομική, τελικά κρατάει γερά το χαλινάρι που δεν επιτρέπει στο δράμα να μετατοπιστεί προς το μελόδραμα που καραδοκεί σε τέτοια ακραία θέματα. Κι έτσι αυτή η λιτότητα απελευθερώνει την τραγική λαμπηδόνα. Οι ηθοποιοί που διευθύνονται με σταθερό χέρι, συμβάλλουν καίρια στην επιτυχία, ιδιαίτερα οι Λαυρέντης Διανέλλος, Γιώργος Φούντας, Ανέστης Βλάχος, Γιάννης Φέρτης.


Γιάννης Μπακογιαννόπουλος
Κριτικός κινηματογράφο
Διακρίσεις
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1966
  • Βραβείο σεναρίου
  • Βραβείο μουσικής
  • Βραβείο ερμηνείας Α΄ ανδρικού ρόλου (Γιώργος Φούντας)
  • Τιμητική διάκριση στον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο
Άλλες διακρίσεις
  • Α΄ βραβείο Υπουργείου Βιομηχανίας



*********************************************************************************
**********************************************************************************
                     Η Αυλαία θα πέσει στις 10  ΙΟΥΝΙΟΥ  2011- ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.00- με το έργο του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΥ "ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ" σε σκηνοθεσία πάντα του ΤΑΣΟΥ ΣΤΑΘΑ και μουσική επένδυση από τον ΛΟΥΚΑ ΚΙΝΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου